keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Kalanruotoletti - fishtail braid



Tässä vielä kuva kalanruotolettiponinhännästä. Siinäpä muuten pitkä yhdyssana.... Mutta tosiaan tämäkin on kivaa vaihtelua perusponinhännälle.

lauantai 25. lokakuuta 2014

Ranskanletistä kalanruotoon


Kalanruotoletti on mukava uusi tuttavuus. Se on aika helppo tehdä, mutta ei välttämättä pysy kovin vauhdikkaassa menossa mukana. Se sopii kuitenkin aikuisenkin tyyliin varsinkin, jos jättää hieman löysäksi. 

Tässä alku on perusranskanlettiä ja loppuosa kalanruotoa.

Idea on hieman sama kuin ranskanletissä. Alkuun pääsee siten, että jakaa kaikki hiukset vain kahteen osioon. Sitten sivulta (sen puoleisen osion sivulta) viedään hiuksia aina keskelle pieni osio kummaltakin puolelta vuorotellen. 

tiistai 21. lokakuuta 2014

Kiepautusponinhäntä - flipped ponytail



Tämä kampaus on helppo tehdä ja kivaa vaihtelua perusponinhäntään. En tiedä, onko tällä varsinaista nimeä, mutta kutsutaan sitä vaikka kiepautusponnariksi.  

Ideana on nimittäin ensin tehdä tavallinen poninhäntä melko alas ja sitoa se kumilenkillä. Sitten tehdään sormilla aukko kumilenkin yläpuolelle siten, että hiuksia jää suht tasaisesti molemmille puolille ja lopuksi vedetään poninhäntä aukosta läpi yläpuolelta alapuolelle. Ja simsalabim, kampaus on valmis. 

Isosiskon hiuksissa oli lisäksi jo valmiina pari pientä lettiä poninhännästä, mikä toi mukavan lisän.

*Päivitys: Eräässä kampauskirjassa tätä nimitettiin kiepautetuksi poninhännäksi, joten ei tuo oma suomennos kauaksi mennyt!






lauantai 18. lokakuuta 2014

Ranskalainen letti väärinpäin - Dutch braid - Hollantilainen

En tiedä tämän letin nimeä suomeksi, mutta englanniksi sitä kutsutaan nimellä dutch braid, eli hollantilainen letti, hmm.. mikä lie tämän historiallinen tausta. Jos joku tietää tämän letin virallisen suomalaisen nimen, niin olisi mukava kuulla!

Kyse on kuitenkin ranskalaisesta letistä tehtynä siten, että hiusosio tuodaankin aina sivulta keskelle viereisen hiusosion alitse eikä ylitse. Tällöin varsinainen letti tulee ikään kuin enemmän näkyville kuin ranskalaisessa.

Hyvä ja pitävä perusletti. Tässä siskoksilla:

perjantai 17. lokakuuta 2014

Viidellä letitys sisältäen pikkuletit - 5-strand braid with microbraids

Viidellä letityksestä olin aiemmin kuullut lähinnä vain pullapitkojen yhteydessä ja siinäkin se on jäänyt vain ajatuksen häivähdykseksi hamassa menneisyydessä. Uskon kyllä, että Suomen maassa on superhyviä pullapitkojen letittäjiä vaikka miten monella osiolla! Leteissä sen sijaan tätä näkee harvemmin, vai olenko vain kulkenut laput silmillä?

Tämä letti näytti kuvissa heti upealta. Käytännössä tässä on kyse erityisestä viiden osion letityksestä, jossa kaksi osiota muodostuu pikkuleteistä.



Alkutilanne näyttää tältä, eli kaksi pikkulettiä muodostavat kaksi osiota ja kolme muuta osiota muodostuu tavallisista hiusosioista. Isosiskon hiukset ovat aika paksut ja liukkaat, joten sorminäppäryyttä tarvitaan, että osiot pysyvät koossa letityksen aikana. Hiukset eivät myöskään ole mitenkään erityisen pitkät, kun pari vuotta sitten pätkäistiin polkkatukka. Mutta jonkin verran pituutta tulee tälle letille, joka sopii hyvin pitkiin hiuksiin.


Tässä linkki Bebexon video-ohjeeseen tähän lettiin. 
Tässä linkki Jenni's hairdays blogin kuviin. Tuota ranskalaislettiversiota en ole vielä kokeillut, mutta näyttää upealta!

keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Köysiletti - rope braid


Tämä on aivan huippulöytö! 

En ollut koskaan tullut ajatelleeksi, miten hiukset saisi pysymään kierteellä. Sen lisäksi, että tällainen ponnari on erikoisempi, se on erittäin helppo tehdä. 

Yläkuvassa on pari pientä köysilettiä aksenttina saparoissa ja alla isompi köysiletti poninhännässä. Alakuvassa on lisäksi etuhiukset vedetty ponnariin hollantilaisella letillä. 

Tässä linkki Abella's Braids -blogin köysiletin ohjeseen. Superhelppo, kokeilkaa!


Näinkin poninhäntä on parempi kuin perusponnari:





tiistai 14. lokakuuta 2014

Kukkanuttura - star burst braid

Tähän star burst -nutturaan tytöt ihastuivat heti, kun selasimme erilaisia lettikampauksia. Tein sen Jenni's hairdays -blogin ohjeen mukaan, jossa on selkeät kuvat vaiheista. Ideana on alkuun kerätä osa hiuksista päälaelta ponnarille ja sitten tehdä ranskanlettiä ottaen hiuksia sekä ponnarista että sen ulkopuolelta.

Eka kokeiluversio Pikkusiskon hiuksiin näyttää tältä:




Alimmasta kuvasta näkyy, että etuhiukset on ensin letitetty ranskanletille. Jennin blogissa on vinkki, että tästä voi korvalta suoraan jatkaa sitten varsinaisen nutturan tekoon. Pikkusiskon etuhiukset ovat vielä niin lyhyet, että muuten niitä ei voisi nutturaan mukaan ottaakaan.

Liitoskohta etuhiusten ranskanletistä nutturaan vaatii vielä harjoittelua samoin hiusten määrän arvioiminen aloitusponnariin; tässä kokeilussa aloitusponnarilla voisi olla enemmän hiuksia, ettei nutturaosio näyttäisi niin harvalta. Ja tietysti symmetrisen muodon muotoilu nutturaosaan vaatii hieman keskittymistä.

Mielestäni tämä ensiyritys suht ohueen hiukseen onnistui aika hyvin. Taidamme harjoitella tästä juhlakampausta!

Etuhiuksia ei tosiaan ole välttämätöntä ottaa mukaan, kuten tässä  Cute Girls Hairstyles -blogin video-ohjeessa. 

***
Tässä toinen kokeiluversio:



maanantai 13. lokakuuta 2014

Puoliranskalaisesta on moneksi - snake braid

Kun aloittelin laajentamaan käsitystäni leteistä, aika pian huomasin, että muutamalla perustekniikalla voi lettikampauksia varioida aika paljonkin. Tässä esimerkki "puolittaisesta ranskanletistä" (lace braid). Sen ideana on ottaa hiuksia mukaan lettiin aina vain toiselta sivulta. Tässä aloitin etuhiuksista tekemään ranskalaista lettiä ottaen lisäyksiä aina vain oikealta eli otsan puolelta (ks. alin kuva).

Mutkan saa aikaiseksi kääntämällä letin suuntaa oikealta korvalta vasenta korvaa kohti ja ottamalla lisäyksiä oikean puolen sijasta vasemman käden puolelta (eli pään yläpuolelta).  Ja edelleen taas kaarrettaessa takaisin päin kohti oikeaa korvaa vaihdetaan lisäysten ottamisen puolta.

Alimmassa kuvassa on esimerkki siitä, miten puoliranskalainen sopii hyvin etuhiusten pitämiseen pois silmiltä. Tämän pikkusiskon tapauksessa olemme kasvattamassa vasta silmille asti ulottuvaa etutukkaa pitkäksi. Tällä letillä vielä aika lyhyet etuhiukset pysyvät napakasti koko päivän.








sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Vesiputous - waterfall braid



Kun vähän surffailin erilaisia lettikampauksia pisti heti silmään pitkille hiuksille todella kaunis waterfall-lettikampaus. Kovin vauhdikkaassa menossa tämä letti ei kuitenkaan pysy, eli ei siinä mielessä sovi esimerkiksi päivähoitoon. 

Jos vähänkään on joskus letittänyt, kampaus on helppo tehdä: tee kuten ranskalainen letti, mutta jätä aina alapuolelle tuleva osio roikkumaan. Sen sijaan vie keskelle letin juuresta uusi hiusosio. 

Alla olevan kuvan versio tuli aika alas, mutta lettiä voi viedä ylemmäs, jolloin hiukset ovat laajemmin ikään kuin auki. Tämän pikkusiskon hiukset ovat taipuisat ja pehmeät ja sopivat mielestäni hyvin tähän lettiversioon.

Yllä olevassa kuvassa on kaksi vesiputouslettiä päällekkäin ja lettiien päät letitetty pidemmälle ja rusetilla kiinni.


Tässä linkki mtv.fi -sivuille, jossa Jenni Petäsen ohjeistus.

Muutakin kuin ranskalaisia

Blogi sai alkunsa siitä, kun äiti ja tyttäret halusivat vaihtelua kampauksiinsa. Kahden pitkähiuksisen tytön aamuinen hiustenlaitto alkoi tuntua puuduttavalta, kun vaihdeltiin pitkään lähinnä näitä:

-taakse yksi poninhäntä eri korkeuksille
-saparot tavallisilla leteillä tai ilman
-taakse yksi ranskalainen letti tai kaksi ranskalaista lettiä

Silloin tällöin teimme erilaisia pikkulettejä etuhiuksiin ja pikku hiljaa aloimme myös versioida ranskalaista lettiä "kieroon", ja siitä se sitten lähti. Löysimme ihania lettiblogeja, joista olemme saaneet inspiraatiota:

Jenni's hairdays
Abella's Braids
Cute Girls Hairstyles

Monia näistä kampauksista vielä vain ihastelemme, ja tämän blogin tarkoituksena onkin seurata äidin lettiharjoituksia.